পাচন কি? মানুহৰ পাচন গ্ৰন্থি সমূহৰ নাম লিখি কায্য বৰ্ণনা কৰা।
Answers
মানুহৰ পাচনতন্ত্ৰত গেষ্ট্ৰাইটিছ নলীৰ লগতে পাচনৰ আনুষংগিক অংগ (জিভা, লালাগ্ৰন্থি, অগ্নাশয়, যকৃত আৰু পিত্তথলী) থাকে। পাচনত খাদ্যক সৰু সৰু উপাদানত বিভক্ত কৰা হয়, যেতিয়ালৈকে সেইবোৰ শোষণ কৰি শৰীৰত আত্মসাৎ কৰিব নোৱাৰি। পাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ তিনিটা পৰ্যায় থাকে: চেফেলিক পৰ্যায়, গেষ্ট্ৰিক পৰ্যায় আৰু অন্ত্ৰৰ পৰ্যায়।
প্ৰথম পৰ্যায়, হজমৰ চেফেলিক পৰ্যায়, খাদ্যৰ দৃষ্টি আৰু গোন্ধৰ প্ৰতিক্ৰিয়াত গেষ্ট্ৰিক গ্ৰন্থিৰ পৰা নিঃসৰণৰ পৰা আৰম্ভ হয়। এই পৰ্যায়ত চোবাই খাই খাদ্যৰ যান্ত্ৰিক বিভাজন, আৰু পাচন এনজাইমৰ দ্বাৰা ৰাসায়নিক বিভাজন, যিটো মুখত হয়। লালাত জিভাৰ ওপৰত থকা লালা আৰু চেৰাছ গ্ৰন্থিৰ দ্বাৰা নিঃসৰণ কৰা পাচন এনজাইম এমাইলেজ, আৰু লিংগুৱেল লাইপেজ থাকে। চোবাই খালে, য’ত খাদ্য লালা মিহলি কৰা হয়, হজমৰ যান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হয়। ইয়াৰ ফলত এটা বলছ উৎপন্ন হয় যিটো খাদ্যনলীৰ তললৈ গিলি পেটত প্ৰৱেশ কৰা হয়।
গেষ্ট্ৰিক পৰ্যায়ৰ সৈতে পেটত পাচনৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰম্ভ হয়। ইয়াত খাদ্যখিনি গেষ্ট্ৰিক এচিডৰ সৈতে মিহলি কৰি আৰু অধিক ভাঙি পেলোৱা হয় যেতিয়ালৈকে ই ক্ষুদ্ৰান্ত্ৰৰ প্ৰথম অংশ ডুৱেডেনামলৈ নাযায়।
তৃতীয় পৰ্যায়টো অন্ত্ৰৰ পৰ্যায়ৰ সৈতে ডুৱেডেনামত আৰম্ভ হয়, য’ত আংশিকভাৱে হজম হোৱা খাদ্য অগ্নাশয়ৰ দ্বাৰা উৎপন্ন হোৱা কেইবাটাও এনজাইমৰ সৈতে মিহলি কৰা হয়। চোবাই খোৱাৰ পেশী, জিভা আৰু দাঁতৰ দ্বাৰা কৰা খাদ্য চোবাই খালে আৰু লগতে পেৰিষ্টালচিছৰ সংকোচন, আৰু বিভাজন আদিয়েও হজম কৰাত সহায় কৰে। গেষ্ট্ৰিক এচিড, আৰু পেটত শ্লেষ্মা উৎপাদন হজম শক্তি অব্যাহত ৰখাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়।
পেৰিষ্টালচিছ হৈছে খাদ্যনলীৰ পৰা আৰম্ভ হৈ পেটৰ বেৰ আৰু গেষ্ট্ৰাইটিছৰ বাকী অংশৰ কাষেৰে চলি থকা পেশীবোৰৰ ছন্দময় সংকোচন। ইয়াৰ ফলত প্ৰথম অৱস্থাত চাইম উৎপন্ন হয় যিটো ক্ষুদ্ৰান্ত্ৰত সম্পূৰ্ণৰূপে ভাঙি গ’লে চাইল হিচাপে লসিকা তন্ত্ৰত শোষিত হয়। খাদ্যৰ অধিকাংশ হজম ক্ষুদ্ৰান্ত্ৰত হয়। পানী আৰু কিছুমান খনিজ পদাৰ্থ পুনৰ বৃহদান্ত্ৰৰ বৃহদান্ত্ৰত তেজত শোষিত হয়। পাচনৰ আৱৰ্জনা (মল) মলদ্বাৰৰ পৰা মলদ্বাৰৰ জৰিয়তে শৌচ কৰা হয়।
For more similar questions refer to-
https://brainly.in/question/45614687?referrer=searchResults
https://brainly.in/question/13864257?referrer=searchResults
#SPJ1