Chemistry, asked by kishorpande728, 1 month ago

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प्रश्न-1


दूध में खटाई डालने पर वह स्कंदित हो जाता है, क्यों?
Milk coagulates when acid is added, why?​

Answers

Answered by chouhansantoshkumars
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Answer:

दूध में जल, वसा, कार्बोहाइड्रेट तथा अकार्बनिक लवण होते हैं। जब कोई अम्ल या खटाई दूध में मिलाई जाती है तो यह वसा तथा केसीन आपस में मिलकर थक्का बना लेते है तथा पात्र की तली में बैठ जाते है। ... जल, कार्बोहाइड्रेड व लवण ऊपर तैरते रहते हैं इस क्रिया को हम दूध का फटना कहते हैं।

Milk is slightly acidic. When the pH is lowered even more by the addition of another acidic ingredient, the protein molecules stop repelling each other. This allows them to stick together or coagulate into the clumps known as curds.

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