एक्सप्लेन द केमिकल चेंज ब्राउट अबाउट लैक्टोबैसिलस बैक्टीरिया इन चेंजिंग मिल्क टू कोर्ट
explain the chemical change brought about lactobacillus bacteria in changing milk to curd
Answers
Answer: The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid bacteria and casein. During fermentation, the bacteria use enzymes to produce energy (ATP) from lactose. The byproduct of ATP production is lactic acid. Lactic acid acts on the globular proteins present in the milk and denatures them
लैक्टिक एसिड बैक्टीरिया और कैसिइन के बीच रासायनिक प्रतिक्रिया के कारण दही बनता है। किण्वन के दौरान, बैक्टीरिया लैक्टोज से ऊर्जा (एटीपी) उत्पन्न करने के लिए एंजाइम का उपयोग करते हैं। एटीपी उत्पादन का उपोत्पाद लैक्टिक एसिड है। लैक्टिक एसिड दूध में मौजूद गोलाकार प्रोटीन पर कार्य करता है और उन्हें विकृत करता है
Explanation:
Lactobacillus converts milk to curd by producing lactic acid and reducing the pH of the milk. These bacteria convert the lactose into lactic acid, which imparts the sour taste to curd.
लैक्टोबैसिलस लैक्टिक एसिड का उत्पादन करके और दूध के पीएच को कम करके दूध को दही में परिवर्तित करता है। ये बैक्टीरिया लैक्टोज को लैक्टिक एसिड में बदल देते हैं, जो दही को खट्टा स्वाद देता है।