Science, asked by thakursantosh4379, 6 days ago

मूंग के विटामिन के बारे में बताइए इंग्लिश में​

Answers

Answered by yuv28386
1

Answer:

मूँग साबुत हो या धुली, पोषक तत्वों से भरपूर होती है। अंकुरित होने के बाद तो इसमें पाए जाने वाले पोषक तत्वों केल्शियम, आयरन, प्रोटीन, कार्बोहाइड्रेट और विटामिन्स की मात्रा दोगुनी हो जाती है। मूँग शक्तिवर्द्धक होती है। ज्वर और कब्ज के रोगियों के लिए इसका सेवन करना लाभदायक होता है।

Explanation:

Answered by Jiya0071
0

Answer:

Anti-fungal, Anti-bacterial and Anti-Cancer: Green Moong contains Vitamin B-1, Vitamin C and Vitamin B-6 (pyridoxine). Regular consumption of diets rich in Vitamin-B6 helps you develop resistance against contagious agents that cause diseases. As per Ancient Chinese medicine, it also contains anti-cancer properties.

Similar questions