Science, asked by mikamaangat0677, 6 months ago

Manjot's mother mixed sugar and a little yeast powder in the dough to make bhatura. Manjot noticed that after a while the kneaded flour swelled. Manjot asked his mother about the reason behind this. What reason did his mother give him? भटूरे बनाने के लिए मंजोत की माँ ने आटा में चीनी और थोड़ा खमीर पाउडर मिलाया। मनजोत ने देखा कि कुछ देर बाद गूंथा हुआ आटा फूल गया।मनजोत ने अपनी मां से इसका कारण पूछा। मां ने क्या कारण दिया होगा? *

ਆਟਾ ਖਰਾਬ ਹੋ ਗਿਆ/ The flour is spoiled./आटा खराब हो गया है।
ਖਮੀਰ ਸਾਹ ਕਿਰਿਆ ਦੌਰਾਨ ਕਾਰਬਨ ਡਾਇਆਕਸਾਈਡ ਗੈਸ ਪੈਦਾ ਕਰਦਾ ਹੈ ਅਤੇ ਗੈਸ ਦੇ ਬੁਲਬਲੇ ਆਟੇ ਵਿੱਚ ਫੈਲ ਜਾਂਦੇ ਹਨ ਜਿਸ ਕਰਕੇ ਉਸ ਦਾ ਆਇਤਨ ਵੱਧ ਜਾਂਦਾ ਹੈ /Yeast produces carbon dioxide gas during respiration and gas bubbles spread in the dough causing its volume to increase./ खमीर श्वसन के दौरान कार्बन डाइऑक्साइड गैस पैदा करता है और आटे में गैस के बुलबुले फैलते हैं जिससे इसकी मात्रा बढ़ जाती है।
ਖਮੀਰ ਆਟੇ ਨੂੰ ਤਾਕਤਵਰ ਬਣਾ ਦਿੰਦਾ ਹੈ /Yeast makes the dough stronger /खमीर आटा को मजबूत बनाता है
ਉਪਰੋਕਤ ਵਿੱਚੋਂ ਕੋਈ ਨਹੀਂ/ none of above /ऊपर दिए में से कोई नहीं​

Answers

Answered by chaudharygagan554
2

Answer:

correct answer is

Yeast produces carbon dioxide gas during respiration and gas bubbles spread in the dough causing its volume to increase.

Explanation:

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Answered by silverdune61
0

Answer:

yeast cells feed on sugars, they produce carbon dioxide gas and ethyl alcohol in a chemical process known as fermentation. The carbon dioxide gas released by the process of fermentation gets trapped in the sticky, elastic dough, causing it to “puff up" or rise.

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