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उपसर्ग वे शब्दांश होते है जो सार्थक शब्दों के पहले लगते है और उनके अर्थ में परिवर्तन ला देते है | उपसर्ग में चार भाषाओँ का योगदान है --
1) संस्कृत के उपसर्ग
2) हिंदी के उपसर्ग
3) उर्दू के उपसर्ग
4) अंग्रेजी के उपसर्ग
उदाहरण >>>>
उपसर्ग → अर्थ → उदाहरण
आ → तक , पूर्ण → आक्रमण , आहार , आजीवन
अनु → पीछे → अनुकंपा , अनुमान , अनुराग
कु → बुरा → कुरूप , कुपात्र , कुसंग
अ → अभाव , निषेध → अलग , अजर , अमर
भर → पूरा → भरपेट , भरसक , भरपूर
चौ → चार → चौकन्ना , चौराहा , चौपाई
हर → सभी → हरएक , हरवक्त , हरहाल
ना → नहीं → नालायक , नाखुश , नासमझ
ला → बिना → लावारिस , लाजवाब , लाचार
जनरल → मुख्य → जनरल सेक्रेटरी , जनरल मैनेजर
सब → अधीन , नीचे → सबजज , सबकमेटी
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प्रत्यय वे शब्दांश होते है जो सार्थक शब्दों के अंत में लगते है और उनके अर्थ में परिवर्तन ला देते है | प्रत्यय दो प्रकार के होते है --
1) कृत (कृदंत) प्रत्यय
2) तद्धित प्रत्यय
उदाहरण >>>>
प्रत्यय → शब्द रूप
वाला → लिखनेवाला , रखवाला
आका → लड़ाका , धमाका
ना → पालना , खाना
आ → झटका , झूला
आप → विलाप , मिलाप
ता → चलता , बहता , रमता
ते ही → उठते ही , बोलते ही , जागते ही
आर → सुनार , लुहार
पा → बुढ़ापा , मुटापा
आल → ससुराल , ननिहाल
ई → कोठरी , टोकरी
रा → दूसरा , तीसरा
सा → लाल - सा , पीला - सा
आ → मैला , भूखा
वाला → दिल्लीवाला , बनारसवाले
नी → शेरनी , पत्नी
This happens because of four reasons: too much baking powder, wrong portion of fat to sugar or the flour to the liquid, insufficient creaming or the heat in the oven was too much.
The culprit behind what makes a cake tough could be overmixing your flour. Flour is the foundation of baked recipes because it provides structure. When combined with liquid and after mixing, flour's protein (gluten) begins to develop.
If your sponge has come out too heavy or dense but cooked through, this could be due to under-mixing. Mixing is an important step in incorporating lots of air so that the sponge becomes light and fluffy. It could also be due to the fact that there weren't enough raising agents used.
A perfectly cooked cake will pull away from the pan a bit, but an over cooked cake will pull away from the edge of the pan a lot. ... If a cake is totally burnt you can dry cutting off part of the bottom with a sharp knife, but it might be too far gone. If the cake is just over cooked and not burned you can likely save it.
Creaming Butter & Sugar. Whisking butter and sugar together is one essential tip to make the cake spongy, fluffy and moist. Whisk butter and sugar for long until the mixture becomes pale yellow and fluffy because of incorporation of air. The process is known as creaming.