Science, asked by kawal95530, 4 months ago

Q17, ਪੈਕੇਟ ਵਾਲਾ ਦੁੱਧ ਆਮ ਦੁੱਧ ਦੇ ਮੁਕਾਬਲੇ ਵੰਪ
ਸਮਾਂ ਖ਼ਰਾਬ ਨਹੀਂ ਹੁੰਦਾ, ਅਜਿਹਾ ਇਸ ਲਈ ਕਿ ਜਦੋਂ
ਦੁੱਧ ਨੂੰ ਇੱਕ ਖ਼ਾਸ ਤਾਪਮਾਨ ਤੇ ਕੁਝ ਸਮੇਂ ਲਈ ਗਰਮ
ਕਰਕੇ, ਇੱਕਦਮ ਠੰਡਾ ਕਰ ਲਿਆ ਜਾਵੇ ਤਾਂ ਇਹ ਛੇਤੀ
ਨਾਲ ਖ਼ਰਾਬ ਹੋ ਜਾਣ ਤੋਂ ਬਚ ਜਾਂਦਾ ਹੈ ਇਹ ਜਾਣਕਾਰੀ
ਪੈਕੇਟ ਤੇ ਵੀ ਲਿਖੀ ਹੁੰਦੀ ਹੈ, ਉਸ ਵਿਧੀ ਦਾ ਨਾਮ ਦੱਸੋ
तिम ठप्प्ल जति वीउ सांय ? Packaged
milk does not spoil longer than
normal milk. This is because when the
milk is heated to a certain
temperature for a while and then
cooled down, it does not spoil
quickly. The information is also
written on the packet. Name the
method by which this is done? ich
किया हुआ दूध सामान्य दूध की तुलना में अधिक
समय तक खराब नहीं होता है। ऐसा इसलिए है
क्योंकि जब दूध को एक निश्चित तापमान पर थोड़ी
देर के लिए गर्म किया जाता है और फिर ठंडा
किया जाता है, तो यह जल्दी खराब नहीं होता है।
यह सूचना पैकेट पर भी लिखी होती है , उस विधि
का नाम बताइए जिसके द्वारा यह किया जाता है?​

Answers

Answered by sainihoneycutesaini
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Explanation:

UHT Milk: Ultra-high temperature (UHT) milk is regular fluid milk that is packed in an airtight, sterilized, cardboard container. The product is treated by flash sterilization at 290 °F (twice the temperature of normal pasteurization). This high temperature kills all bacteria or microorganisms.

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