Read the passage given below.
1. Sport has rapidly become an established part of entertainment industry and the smallest detail of a sportsman’s private life is exposed by the media to public scrutiny. Top professionals are often described as ‘stars’ and large business interests exploit their skills. Considerable profits are made out of selling sports gear which is a replica of the gear used by the professionals; newspapers sell more copies if their sports coverage is good, and substantial gains can be made out of the spectators’ willingness to gamble on results. The increasing demand for new talented sportsmen serves to strengthen the popular image of professional sport as a highly glamorous occupation.
2. A handful of top professionals can afford a house in London, another in the country, and a third one on the French Riviera, as well as a Rolls Royce and a yacht in the Bahamas, but most professional players just manage to get a bare living from their sport. Outdoor life can be delightful except when the prevalent weather conditions are rain, wind, snow, fog or ice. It’s flattering to hear one’s name chanted with acclaim by thousands on the terraces, but crowds are fickle and soon forget once time takes its toll on muscle and mind. Sportsmen at the height of their professional life travel all around the world, but their own social lives are disrupted and leisure hours have to be sacrificed to hard, exhausting practice. All professional sportsmen must adhere to strict training schedules to maintain their physical fitness; their lives are devoted to keeping the body in peak condition by exhausting exercise combined with a strict regime of self-discipline and moderation in food and drink.
3. Retirement comes at an early age and the financial rewards gained will probably not
provide enough to live on for the rest of the life and the early-retired sportsman has to seek a new career. He enters the new career fifteen years later than his contemporaries and often with not enough reputation in his sport to persuade an employer to pay him a high salary. Perhaps, after all, it is better to remain a keen amateur. (355 words). 2.2 on the basis of your reading of the passage answer of following. (a) which word in the first paragraph is an antonym of'hidden' ? (b) which word in the second paragraph is a synonym of'few'? (c) which word in the second paragraph which is a synonym of'few' ? (d) what does the word amateur'in the last para mean?
Answers
Answer:
Hope it helps!! Mark this answer as brainliest if u found it useful and follow me for quick and accurate answers...
Explanation:
2.1
(i) Large business interests exploit sportsmen’s skills by the ways given below:
(a) Making large profits out of selling sports gear which is a replica of the gear used by the professionals.
(b) Selling more newspapers copies by improving their sports coverage.
(c) Making notable profits out of the spectators, willingness to gamble on results.
(ii) The popular image of professional sport is that it is a highly glamorous occupation. The media helps to keep up this image by exposing the smallest detail of the sportspersons, private lifes to public scrutiny.
(iii) The crowds on the terraces flatter sportsmen by chanting their names with acclaim when they are playing. However, crowds are fickle and soon forget such sportsmen when they retire.
(iv) The sacrifices sportsmen make in their careers are given below
(a) Disruption of their own social lives, as they have to travel worldwide.
(b) Leisure hours have to be replaced by hard exhausting practice.
(c) Playing or practising when the weather conditions are adverse (for outdoor sports).
(v) Most sportsmen have usually to enter a new career for they retire at an early age and the financial rewards gained during playing tenure may not last life long. So, they enter a new career to maintain a happy and healthy living.
2.2
(i) The word is ‘exposed’
(ii) The word is ‘handful’,
(iii) ‘tickle’
(iv) ‘moderation’
(v) novice
Answer:
wow nice great answer thanks a lot