Write the names of given fruits vegetables in your mother tongue
Answers
Answer:
mango, am apple, seb. spinach, bhaji, potato, alo
Question:-
Write the names of given fruits vegetables in your mother tongue
Answer:-
My native language is Konkani.
When I was writing this, I didn’t know what some of them were called in English so had to google it and search by images. I have excluded some of the fruits and vegetables that have the same name as in English.
Here you go in the order of English- Konkani (Devanagari script, Kannada script):
Vegetables:
Ash gourd: kuvāḷe (कुवाळे, ಕುವಾಳೆ)
Amaranthus: tāmbḍe bhājji (तांबडे भाज्जि, ತಾಂಬ್ಡೆ ಭಾಜ್ಜಿ)
Brinjal: vaiṅgaṇ (वैंगण, ವೈಂಗಣ್)
Large brinjal: gūḷ (गूळ, ಗೂಳ್)
Banana stem: gābbo (गाब्बो, ಗಾಬ್ಬೊ)
Bamboo stem: kīrlu (कीर्लु, ಕೀರ್ಲು)
Bottle gourd: gardudde (गरदुद्दे, ಗರ್ದುದ್ದೆ)
Bitter gourd: karāte (कराते, ಕರಾತೆ)
Bread fruit: jīv kaḍgi (जीव कडगि, ಜೀವ್ ಕಡ್ಗಿ)
Carrot: gājjar (गाज्जर, ಗಾಜ್ಜರ್)
Capsicum: phugge mirsāṅg (फुग्गे मिरसांग, ಫುಗ್ಗೆ ಮಿರ್ಸಾಂಗ್)
Cucumber: tauśe (तौशे, ತೌಶೆ)
Cluster beans: miṭke sāṅgi (मिटके सांगि, ಮಿಟ್ಕೆ ಸಾಂಗಿ)
Coriander leaves: kōtmiri/kottambari bhājji (कोतमिरि/कोत्तंबरि भाज्जि, ಕೋತ್ಮಿರಿ/ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಭಾಜ್ಜಿ)
Colocasia leaves: phātrāḍēñ pān (फात्राडें पान, ಫಾತ್ರಾಡೇಂ ಪಾನ್)
Coconut: nārlu (नार्लु, ನಾರ್ಲು)
Chinese potato: kūk (कूक, ಕೂಕ್)
Chili: mirsāṅgi (मिर्सांगि, ಮಿರ್ಸಾಂಗಿ)
Chayote: sime tauśe (सिमे तौशे, ಸಿಮೆ ತೌಶೆ)
Curry leaves: karbēñ pāllo (करबें पाल्लो, ಕರ್ಬೇಂ ಪಾಲ್ಲೊ)
Drum stick: maśingā sāṅgi (मशिंगा सांगि, ಮಶಿಂಗಾ ಸಾಂಗಿ)
Dill leaves: śeppi bhājji (शेप्पि भाज्जि, ಶೆಪ್ಪಿ ಭಾಜ್ಜಿ)
Elephant foot Yam: sūrnu (सूर्नु, ಸೂರ್ನು)
Fenugreek leaves: metti bhājji (मेत्ति भाज्जि, ಮೆತ್ತಿ ಭಾಜ್ಜಿ)
Flat beans (Hyacinth beans): avarēkāy (अवरेकाय, ಅವರೇಕಾಯ್)
Fig: añjūr (अंजूर, ಅಂಜೂರ್)
German turnip: navil kōsu (नविल कोसु, ನವಿಲ್ ಕೋಸು)
Ginger: ālle (आल्ले, ಆಲ್ಲೆ)
Gooseberry: āvāḷo (आवाळो, ಆವಾಳೊ)
Green peas: vaṭāṇo (वटाणो, ವಟಾಣೊ)
Garlic: losoṇi (लोसोणि, ಲೊಸೊಣಿ)
Ivy gourd: teṇḍle (तेंडले, ತೆಂಡ್ಲೆ)
Jackfruit seed: bikkaṇḍ (बिक्कंड, ಬಿಕ್ಕಂಡ್)
Kokum: bhiriṇḍ (भिरिंड, ಭಿರಿಂಡ್)
Lady’s finger: beṇḍo (बेंडो, ಬೆಂಡೊ)
Mint leaves: pudīna (पुदीन, ಪುದೀನ)
Malabar spinach: vāḷi bhājji (वाळि भाज्जि, ವಾಳಿ ಭಾಜ್ಜಿ)
Mushroom: aṇamb (अणंब, ಅಣಂಬ್)
Onion: kāndo (कांदो, ಕಾಂದೊ)
Potato: baṭāṭo (बटाटो, ಬಟಾಟೊ)
Pumpkin: dudde (दुद्दे, ದುದ್ದೆ)
Ridge gourd: gosāḷe (गोसाळे, ಗೊಸಾಳೆ)
Sweet potato: kaṇaṅg (कणंग, ಕಣಂಗ)
Sichuan pepper: teppaḷ (तेप्पळ, ತೆಪ್ಪಳ್)
Spinach: pālak (पालक, ಪಾಲಕ್)
Snake gourd: poḍvāḷe (पोडवाळे, ಪೊಡ್ವಾಳೆ)
Star fruit: karmbal (कर्मबल, ಕರ್ಮ್ ಬಲ್)
Tapioca: baḍḍi kaṇaṅg (बड्डि कणंग, ಬಡ್ಡಿ ಕಣಂಗ್)
Taro root: māḍḍi (माड्डि, ಮಾಡ್ಡಿ)
Tamarind: āmsāṇi (आंसाणि, ಆಂಸಾಣಿ)
Teasel gourd: phāgil (फागिल, ಫಾಗಿಲ್)
Tree cucumber: bimbal (बिंबल, ಬಿಂಬಲ್)
Unripe jackfruit: kaḍgi (कडगि, ಕಡ್ಗಿ)
Yellow cucumber: magge (मग्गे, ಮಗ್ಗೆ)
Yardlong beans: vallā sāṅgi (वल्ला सांगि, ವಲ್ಲಾ ಸಾಂಗಿ)
Fruits:
Apple: sēbu (सेबु, ಸೇಬು)
Apricot: akrōṭe (अकरोटे, ಅಕ್ರೋಟೆ)
Banana: kæḷe (कॅळे, ಕ್ಯಾಂಳೆ)
Custard apple: rāmphal (रामफल, ರಾಮ್ ಫಲ್)
Cashew: kāju (काजु, ಕಾಜು)
Grapes: drākshi (द्राक्षि, ದ್ರಾಕ್ಷಿ)
Guava: pær (पॅर, ಪ್ಯಾಂರ್)
Jackfruit: poṇas (पोणस, ಪೊಣಸ್)
Lemon: limbīyo (लिंबीयो, ಲಿಂಬೀಯೊ)
Musk lemon: chibbaḍ (चिब्बड, ಚಿಬ್ಬಡ್)
Mango: āmbo (आंबो, ಆಕಬೊ)
Orange: sollāring (सोल्लारिंग, ಸೊಲ್ಲಾರಿಂಗ್)
Pineapple: anānas (अनानस, ಅನಾನಸ್)
Pomegranate: dāḷimbo (दाळिंबो, ದಾಳಿಂಬೊ)
Pomelo: sākkar limbīyo (साक्कर लिंबीयो, ಸಾಕ್ಕರ್ ಲಿಂಬೀಯೊ)
Sweet lime: musumbi (मुसुंबि, ಮುಸುಂಬಿ)
Sugar apple: sītāphal (सीताफल, ಸೀತಾಫಲ್)
Unripe mango: āmbli (आंबलि, ಆಂಬ್ಲಿ)
Water apple: jāmb (जांब, ಜಾಂಬ್)
Watermelon: kāḷiṅgaṇ (काळिंगण, ಕಾಳಿಂಗಣ್)
This is as much as I know. I might have missed some of the more obscure ones.
hope it helps you