3. कार्बोहाइड्रेट, स्टार्च और ग्लूकोस के बीच अंतर क्या है।
4 हमें खाने की बर्बादी से क्यों बचना चाहिए) कम से कम दो अलग-अलग तरीकों से सुझाव दें
डब्ल्यू ने भोजन या अप्रयुक्त फलों और सब्जियों को छोड़ दिया।
5: निम्न विटामिनों के परिणामस्वरूप विटामिन की कमी हो सकती है:
a) हड्डी और पीठ में दर्द, थकान gnd थकान, अवसाद, हॉन लॉस और मस्क़ी fpam।
बी) पैरों में पैम, शरीर के कुछ हिस्सों में सूजन, सहज रक्तस्राव, ओमेथेथ, एनीमिया, थकावट
Answers
A3- carbohydrate is hydrates of carbon,
General formula cnh2non and cn( h2o) n
It is monomer of Polyseccharide,
It is of three types:-
a) monoseccharide
B) oligosecharide
C) Polyseccharide
Monoseccharide and oligosecharide are sweet in test but polyseccharide is not sweet in test.
2- starch is the example of homopolyseccharide formed bye alpha Glucose (polymer of alpha Glucose) heaving two component of their chain structure
a) amylose- helicaly arranged alpha1'4 bonding linkage (20-30%)
B) amylopactin- it form outer branching alpha1, 6 linkage (80-85%)
It is stored in plants as reserve food material.
Eg- potato, maije, rice, pea, bajra, leguminous, wheat, etc
3- Glucose- it is monoseccharide. Having general formula C6H12O6.
It is found in our blood so it is also known as blood sugar, and dextrose
It is also called grape sugar. Glucose is very important for energy production.
Explanation: