Hindi, asked by anamika8442, 7 months ago

essay on gooseberry tree in Sanskrit.​

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Answered by AashnaAftab
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Answer:

Gooseberries belong to the same species as currants and are found in Europe, Africa, and Asia. They are typically eaten raw and are also used in desserts, beverage, and preserves.

There are at least four studies in which extracts of gooseberries were administered to subjects with type 2 diabetes [118–121]. None of the trials were properly randomized trials and only one involved the administration of pure gooseberry extracts [120]. In this trial, there was no significant improvement in glycemic control apart from a small subset of patients with fasting glucose levels greater than 150 mg/dL (8.3 mmol/L). The overall impression is that there is no evidence of improved glycemic control with gooseberries.

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CURRANTS AND GOOSEBERRIES

N. Heiberg, F. Maage, in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003

Morphology and Anatomy of the Fruit

The fruits of currants and gooseberry are true berries with the seeds enclosed in a fleshy pericarp. The berries are born in clusters, with every single fruit adjoined to the main strig by a short stem. The fruits ripen in order along the strig, the fruit closest to the branch first and the terminal last. The fruit closest to the branch is largest, and the fruit in the end of the strig is smallest. Gooseberry fruits develop singly or in small clusters with two or three fruits, the distal fruit often being smaller than the others. The fruits on the plant are harvested at the same time, often mechanically. At harvest, the stem follow the fruit, and in the distal end, the rest of the flower is found. Table 2 lists the range of variation concerning fruit characteristics. Gooseberry has the largest fruits with a great variation between cultivars, redcurrant being the smallest. Redcurrants have the lowest number of seeds and the largest seeds of the berries. The skin of some gooseberry cultivars is hairy, whereas the skin of currants is always hairless.

Explanation:

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Answered by Anonymous
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Answer:

विभाग - मैंगोलियोफाइटा

वर्ग - मैंगोलियोफाइटा

जाति - रिबीस

प्रजाति - आर यूवा-क्रिस्पा

वैज्ञानिक नाम - रिबीस यूवा-क्रिस्पा

आँवला एक फल देने वाला वृक्ष है। यह करीब २० फीट से २५ फुट तक लंबा झारीय पौधा होता है। यह एशिया के अलावा यूरोप और अफ्रीका में भी पाया जाता है। हिमालयी क्षेत्र और प्राद्वीपीय भारत में आंवला के पौधे बहुतायत मिलते हैं। इसके फूल घंटे की तरह होते हैं। इसके फल सामान्यरूप से छोटे होते हैं, लेकिन प्रसंस्कृत पौधे में थोड़े बड़े फल लगते हैं। इसके फल हरे, चिकने और गुदेदार होते हैं। स्वाद में इनके फल कसाय होते हैं।

संस्कृत में इसे अमृता, अमृतफल, आमलकी, पंचरसा इत्यादि, अंग्रेजी में 'एँब्लिक माइरीबालन' या इण्डियन गूजबेरी (Indian gooseberry) तथा लैटिन में 'फ़िलैंथस एँबेलिका' (Phyllanthus emblica) कहते हैं। यह वृक्ष समस्त भारत में जंगलों तथा बाग-बगीचों में होता है। इसकी ऊँचाई 20 से 25 फुट तक, छाल राख के रंग की, पत्ते इमली के पत्तों जैसे, किंतु कुछ बड़े तथा फूल पीले रंग के छोटे-छोटे होते हैं। फूलों के स्थान पर गोल, चमकते हुए, पकने पर लाल रंग के, फल लगते हैं, जो आँवला नाम से ही जाने जाते हैं। वाराणसी का आँवला सब से अच्छा माना जाता है। यह वृक्ष कार्तिक में फलता है।

आयुर्वेद के अनुसार हरीतकी (हड़) और आँवला दो सर्वोत्कृष्ट औषधियाँ हैं। इन दोनों में आँवले का महत्व अधिक है। चरक के मत से शारीरिक अवनति को रोकनेवाले अवस्थास्थापक द्रव्यों में आँवला सबसे प्रधान है। प्राचीन ग्रंथकारों ने इसको शिवा (कल्याणकारी), वयस्था (अवस्था को बनाए रखनेवाला) तथा धात्री (माता के समान रक्षा करनेवाला) कहा है।

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