(क) पित्त रस कहाँ बनता है ? यह भोजन के किस घटक के पाचन में सहायक है?
Answers
Answered by
3
Answer:Bile or gall is a dark green to yellowish brown fluid, produced by the liver of most vertebrates, that aids the digestion of lipids in the small intestine. In humans, bile is produced continuously by the liver (liver bile), and stored and concentrated in the gallbladder,The pancreas makes enzymes that help digest proteins, fats, and carbs. It also makes a substance that neutralizes stomach acid. These enzymes and bile travel through special pathways (called ducts) into the small intestine, where they help to break down food. The liver also helps process nutrients in the bloodstream..
Explanation:
Answered by
5
पित्त का रस यकृत में उत्पन्न होता है और पित्ताशय में जमा होता है। यह भोजन में वसा के पाचन में मदद करता है।
स्पष्टीकरण:
- यकृत पोषक तत्वों को संग्रहीत करता है और पित्त बनाता है, जिसका उपयोग वसा के पाचन में किया जाता है। पित्त को एक छोटे, थैली जैसे अंग में संग्रहित किया जाता है जिसे पित्ताशय कहा जाता है।
- यकृत पित्त का उत्पादन करता है जो वसा को पायसीकृत करता है यानी सतह के बड़े हिस्से के लिए छोटी बूंदों में टूट जाता है। यह उस दर को बढ़ाएगा जिस पर वसा लाइपेज द्वारा पचा जाता है।
पित्त रस के बारे में अधिक जानें:
पित्त रस कहाँ बनता है?: https://brainly.in/question/8154820
Similar questions