प्रश्न 23 भोजन की गुणवत्ता को किस प्रकार बनाये रखा जा सकता है?
How can the food quality be maintained?
Answers
Answered by
1
Answer:
निर्जलीकरण (सुखाना), प्रशीतन, उबालना, रासायनिक एवं अन्य पदार्थों के उपयोग, पाश्चुरीकरण आदि भोज्य पदार्थों के संरक्षण की विधियाँ हैं। भोजन की गुणवत्ता बनाए रखने के लिए- - भोजन को उच्च ताप पर नहीं पकाना चाहिए। भोजन को ढंककर पकाना चाहिए।
Answered by
0
Explanation:
- make freshness a priority
- eliminate artificial ingredients
- use and promote branded ingredients
- feature local and seasonal food
- by cooking it.
- We can dry some vegetables with the help of roasting and put it in sunlight.
- the best way to maintain the food quality is to refrigerate it .
- put it in wet clothes if it is vegetables
- if the food is grains put some neem leaves in the container.
hope it helps you
Similar questions